Forum za učenike osn. škola u Banjaluci

Na ovaj forum neka se prijave svi koji idu / su u skorije vrijeme išli u neku od osnovnih škola u Banjaluci!!!
 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Moj prvi calculator

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2
AutorPoruka
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 10:36 pm

Pokusaj napraviti program koji ce ispisati prvih 10 clanova Fibonacijevog niza.
Fibonacijev niz je niz u kojem je broj jednak zbiru dva broja prije njega - 0 1 1 2 3 5 8... 1+ 2 je 3, 2 + 3 je 5,3 + 5 je 8...
Program sam treba da racuna i da ispisuje brojeve a ne da mu ti kazes:PRINT 0 1 1 2 3 5 8 ...

evo ti jedan zadatak, ako znas BASIC nije bas tezak...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 12:58 am

Znam sta je fibonacijev niz, nisi morao da objasnjavas (Da Vinci Code)... lol!

btw. Aj valjda cu da napravim do sutra...

ispalo bi kao

a = 0
b = 1
pa c = a + b
d = b + c

Nesto tako, treba da skontam koncept najprije xD

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:26 pm

1700+ linija!? Baaaa, koliko si je pravio??? xD

btw. Upravo kupio WotLK pa ga instaliravam xD

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:29 pm

ne znam ni sam nekoliko sedmica , vecinu vremena sam provea uceci a manji pisajuci.. mada nisam bas cijeli dan bio za kompom....^^

Opa, posto rece da si kupio pocep si igrati na praviom serverima il....xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:30 pm

evo napravio sam fibonacijev niz... Ako si mislio ovako da uradim (rekao si ne "print 0 1 1 2 3 5 8")

10 cls
20 print "fibonacijev niz"
30 a = 0
40 b = 1
50 c = a + b
60 d = c + b....

... I sve tako do slova g...

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:31 pm

Aha, znaci ucio si na igrici... xD

Nisam presao na prave jer kosta oko 50 KM mjesecno tako da......... Samo su nam ukinuli vece privatne servere zbog "illegalnih radnji"... jbg

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:34 pm

napravi petlju koja ce to raditi...
pokusaj sa FOR ili DO - WHILE petljom....xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:38 pm

Eh sada... xD

Jel imas neki tutorijal na srpskom za Basic??? Mislim, ne kontam nikako onaj FOR...

/EDIT Zaboravi, ima sve u knjizi za informatiku o.0 kek

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 6:43 pm

nisto od tutriala neam....
evo ti jedan primjer for petlje....

Kod:

CLS
a = 10
FOR i = 1 TO a
PRINT a
NEXT i
END

ispisuje sve brojeve od 1 do a - do 10

ako napises FOR i = 1 TO a STEP 2, onda ce ispisivati svaki dugi broj, parne ili neparne zavisi od kojeg broja pocinjes - u ovom slucaju neparne...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 7:08 pm

Skonto sam kako radi samo treba malo vjezbat...

btw. Kaki je Python??? Nikad cuo xD o.0

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/13/2008, 10:51 pm

ma Python je jednostavan jezika za pisanje skripti...
puno je jednostavniji od vecine jezika, ali samim tim sto je jednostavan nije za neke komplikovane zadatke i nije posebno brz..xD

ja ostajem pri c++^^

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 11:27 am

Pyranth (citat):
Darty, zamolio bih te da pricas srpski malo tecnije.... ^^ o.0

Posto sam zauzet usavrsavanjem BASIC-A, Python cu da pokusam malo kasnije... xD

btw. Jel isto kao BASIC (kucas komande i to je to) ili kao C++ (nizovi naredbi koji izvrsavaju jednu stvar)???

Evo ti primjeri za FOR petlju u BASICU, C++ i Pythonu:

BASIC
Kod:

CLS
FOR i = 1 TO 5
PRINT i
NEXT i
END

C++
Kod:

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
for ( int i = 1; i < 5; i++){
cout<<i<<endl;}
cint.get();
return 0;
}

Python
Kod:

for i in range(1,5):
print i

Ocigledno je koji je jednostavniji za pisati....xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 2:22 pm

Ma morao nesto uciti... jbg mislim da mi je ovo prvi put da se budim ovako rano vikendom...nece se vise ponoviti...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 5:02 pm

Al smo skrenuli sa teme... lol! lol! lol! lol!

xD Pa ne kontam kako u 8 kad imas citav dan od 11-12 do 23-24... confused confused confused xD

btw. Moram da pitam nesto Acu, ostali se sklonite Razz Razz Razz ...

Mogu li u BASIC na komandi INPUT da unesem nesto vise od jednog znaka??? Jer kad unesem nesto duze od 1 znaka, kaze mi Redo from start...

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 6:14 pm

naravno da mozes, aj daj neki primjer gdje ti se to desava, mislim da mozes unijeti samo jedan znak...
Pretpostavljam da znas sta su promjenljive ili varijable.
BASIC prepoznaje 3 vrste: za bilo kakve brojeve, za cijele brojeve i za znakove..
tako imas:

za bilo kakve brojeve
Kod:

CLS
INPUT "UNESITE BILO KOJI BROJ", A
END

cijelobrojno
Kod:

CLS
INPUT "KOLIKO IMATE GODINA", A%
END

znakovna
Kod:

CLS
INPUT "UNESITE VASE IME", A$
END

Onaj znak poslije promjenljive A mu govori sta se cuva u njoj - brojevi il slova.
ako trazis od korisnika da unese broj , a on unese slovo il obrnuto, program ce krenuti ispocetka - Redo from start...xD
(ovo nije copy/paste...)^^

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 9:18 pm

Eh, to mi ne pise ni u tutorijalu ni u knjizi tako da bas i nisam mogao da znam... Very Happy Bas ti hvala... Pravim neki programcic (necu vam rec sta je) vec ima nekih 80-tak linija pa mi je trebalo ime i prezime da ukucam, i jos neke sitnice... Very Happy Very Happy Very Happy


btw. Python vise fura na C++ nego na BASIC... lol! lol! lol!

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 9:20 pm

Python i C++ spadaju u vise jezike (nisam siguran za BASIC al mislim da on nije u toj grupi)...
Btw mozes bar opsirno reci o cem se radi program...plx xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/14/2008, 10:51 pm

IQ Test

Pa prvo upali melodiju, neki menuet
Pa trazi Ime i Prezime
Pa ti postavi 5 pitanja
Pa tu uporedi rezultate
Nastavak je jos u izradi... Very Happy

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/16/2008, 3:55 pm

Sto mi se ovako drasticno i misteriozno smanjio broj komentara sa 450 na 230 Question Question Question

btw. Aj mi posalji na PM malo objasnjenje za DO i WHILE, ne kontam nista iz knjige Razz

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/16/2008, 8:58 pm

MA pisacu avde mozda jos nekog zanima...

DO i WHILE su petlje znaci da pomocu njih mozes da uradis istu operaciju vise puta..
U ovu grupu takodje spada i FOR, o razlikama cemo poslije...

Kod:

CLS
DO
CLS
INPUT "UNESI SIFRU: "; SIFRA$
LOOP WHILE SIFRA$<> "ACO"
PRINT "BRAVO POGODIO SI SIFRU"
END

znaci program trazi od tebe sifru i stalno ti postavlja to pitanje sve dok ne uneses ACO.. (znak <> znaci razlicito - nije jednako)
kada uneses ACO onda ti napise da si pogodio sifru...

Ova petlja se moze ponoviti neogranicen broj puta, tj. ne znamo koliko ce se puta ponoviti...

Kod:

CLS
FOR i = 1 TO 10
PRINT i
NEXT i
END
FOR petlja se moze ponoviti onoliko puta koliko je odredi korisnik - u ovom slucaju 10 puta...

Ako treba jos nesto pojasniti samo recite...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator


Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/16/2008, 9:13 pm

E Dejane kad zavrsis sa BASICom evo sta te ceka ako te zanima C++
Kod:

#include <windows.h>

const char g_szClassName[] = "myWindowClass";

// Step 4: the Window Procedure
LRESULT CALLBACK WndProc(HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
    switch(msg)
    {
        case WM_CLOSE:
            DestroyWindow(hwnd);
        break;
        case WM_DESTROY:
            PostQuitMessage(0);
        break;
        default:
            return DefWindowProc(hwnd, msg, wParam, lParam);
    }
    return 0;
}

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance,
    LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow)
{
    WNDCLASSEX wc;
    HWND hwnd;
    MSG Msg;

    //Step 1: Registering the Window Class
    wc.cbSize        = sizeof(WNDCLASSEX);
    wc.style        = 0;
    wc.lpfnWndProc  = WndProc;
    wc.cbClsExtra    = 0;
    wc.cbWndExtra    = 0;
    wc.hInstance    = hInstance;
    wc.hIcon        = LoadIcon(NULL, IDI_APPLICATION);
    wc.hCursor      = LoadCursor(NULL, IDC_ARROW);
    wc.hbrBackground = (HBRUSH)(COLOR_WINDOW+1);
    wc.lpszMenuName  = NULL;
    wc.lpszClassName = g_szClassName;
    wc.hIconSm      = LoadIcon(NULL, IDI_APPLICATION);

    if(!RegisterClassEx(&wc))
    {
        MessageBox(NULL, "Window Registration Failed!", "Error!",
            MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK);
        return 0;
    }

    // Step 2: Creating the Window
    hwnd = CreateWindowEx(
        WS_EX_CLIENTEDGE,
        g_szClassName,
        "The title of my window",
        WS_OVERLAPPEDWINDOW,
        CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 240, 120,
        NULL, NULL, hInstance, NULL);

    if(hwnd == NULL)
    {
        MessageBox(NULL, "Window Creation Failed!", "Error!",
            MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK);
        return 0;
    }

    ShowWindow(hwnd, nCmdShow);
    UpdateWindow(hwnd);

    // Step 3: The Message Loop
    while(GetMessage(&Msg, NULL, 0, 0) > 0)
    {
        TranslateMessage(&Msg);
        DispatchMessage(&Msg);
    }
    return Msg.wParam;
}

Sve ovo da napravis obicni prozor - ne ono crno kao u basicu vec pravi prozor...xD

Ovo je Win32 API - najtezi nacin za pravljenje programa i zato postoje mnogi pomocni alati da ti olaksaju posao (QT - meni najbolji, Gtk++, WxWidgets i sl.)

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content




KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   Today at 11:00 am

Na vrh Go down
 
Moj prvi calculator
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 2/2Idi na stranicu : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Forum za učenike osn. škola u Banjaluci :: Školski predmeti :: Informatika-
Idi na:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Report an abuse | Sosblogs