Forum za učenike osn. škola u Banjaluci

Na ovaj forum neka se prijave svi koji idu / su u skorije vrijeme išli u neku od osnovnih škola u Banjaluci!!!
 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Moj prvi calculator

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Moj prvi calculator   12/10/2008, 4:53 pm

Posto sam malo poceo da programiram u Basicu (obicni basic, prvi i najjednostavniji), napravio sam svoj prvi kalkulator... Znam da nije nesto i da je jednostavno ali opet to je tek pocetak... Smile Co, od tebe ne ocekujem da budes zadivljen, ima samo 10 linija texta (196 Bytes), ali fino kazem POCETAK! xD

Link: http://www.sendspace.com/file/o7pnou

Instrukcije: Najprije morate imati GWBASIC.EXE (text editor za basic)... Detaljno za one koji nista ne znaju:
Pokrenes GWBASIC.EXE, kliknes F3 i ukucas "Kalkulator" (bez navodnika)... Naravno, ovaj fajl mora biti u istoj fascikli kao i GWBASIC.EXE... Onda ukucate RUN i pokrenuli ste program! Slijedite instrukcije i kad se sve zavrsi kliknite triput F5 i :

Za sabiranje ukucajte: PRINT C
Za oduzimanje ukucajte: PRINT D
Za mnozenje ukucajte: PRINT E
Za dijeljenje ukucajte: PRINT D

Vjerovatno svi koji su ikad culi za Basic znaju koliko e ovo jednostavno... Pogotovo Aco xD

Ocu komentare! xD (sad kad bude "I ja sam ovo pravio xD"

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/10/2008, 4:55 pm

Uvjeren sam da ovde ima pravih noobova (noob-newbie), pa vam evo i link za GWBASIC.EXE Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

http://www.sendspace.com/file/213eb5

Eto... Sad sve imate lol! lol! lol!

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/10/2008, 6:21 pm

E posto programiram vec neko vrijeme - BASIC tecno govorim, C++ sam doktorirao, a Python znam nako ako te ist zanima pitaj.

Btw probaj sa ovim editorom, ne znam za tebe al meni je nekako lakse
http://www.download.com/Qbasic/3000-2069_4-10577955.html?cdlPid=10577956

xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 5:50 pm

SerbianFighter (citat):
E posto programiram vec neko vrijeme - BASIC tecno govorim, C++ sam doktorirao, a Python znam nako ako te ist zanima pitaj.

Btw probaj sa ovim editorom, ne znam za tebe al meni je nekako lakse
http://www.download.com/Qbasic/3000-2069_4-10577955.html?cdlPid=10577956

xD

Da te pitam, jel mogu npr.kad napravim neki program u basicu i unesem podatke da te podatke zapamtim ili ih uvijek ispocetka moram ukucavati?

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 6:26 pm

Kod:

CLS
INPUT "Unesite dva broja";a,b
PRINT a+b
END

Ovde od korisnika trazis da unese dva broja i on onda ispise rezultat

Kod:

CLS
a = 2
b = 3
PRINT a+b
END

Ovde ne trazi da uneses brojeve jer su oni vec odredjeni (a je 2 i b je 3)

Ako si na ovo mislio....xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 6:56 pm

Ne... Nisam mislio na to... Smile

Npr. Oces da napravis neki imenik...
Stavis INPUT "Unesite ime : ",X
Sada kad ukucam PRINT X izbaci mi ime... E, ako izadjem iz programa i ponovo udjem, ono ime koje sam ubacio vise ne postoji, znaci ako ukucam PRINT X dobicu samo X, a ne ime... E mogu li to X (ime) da zapamtim u programu...

^^ Na to sam mislio... xD


btw. U sta kucas html code?

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 7:02 pm

kad ugasis program on obrise sve sto je drzao na mjestu tog X-a..
tako da ne... xD

sto se tice html-a ne teba ti nista posebno

ako ukucas u svoj komentar:
Kod:

<html>
<body>
<h1>Alo sta ima</h1>
</body>
</html>

dobices:



Alo sta ima




_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 7:14 pm

lol! lol! lol! lol! lol!

Ma copy/paste ... http://www.htmlcodetutorial.com/applets/applets.html <<< ovo sam htio a sta je ispalo ispalo je xD

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 8:14 pm

Ma pocni sa osnovama:
Kod:
http://www.make-a-web-site.com/
nemoj ovde pisati html nego napisi u notepadu i snimi kao (imefajla).html - html umjesto txt... i obrisi ovaj komentar iznad...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.


SerbianFighter: komentar modifikovan dana: 12/11/2008, 8:36 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 8:32 pm

evo dva jednostavna kalkulatora u BASICu i C++...


BASIC
Kod:

CLS
INPUT "Unesite dva broja "; a,b
PRINT "Zbir je ";a+b
PRINT "Razlika je ";a-b
PRINT "Proizvod je ";a*b
PRINT "Kolicnik je ";a/b
END

C++ (cini se komplikovano al nije - previse)
Kod:

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
int a , b;
cout<<"Unesite dva broja: ";
cin>>a;
cin>>b;
cout<<"Zbir je "<<a+b<<endl;
cout<<"Razlika je "<<a-b<<endl;
cout<<"Proizvod je "<<a*b<<endl;
cout<<"Kolicnik je "<<a/b<<endl;
system("pause");
return 0;
}

ako koga nesto vise zanima pitajte slobodno....xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 8:37 pm

E ja sam nesto malo citao o tom C++ i nist ne kontam... BASIC znam, ali C++ mi se cini tako komplikovan da je to smijesno... xD

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 8:42 pm

Ma sto je komplikovaniji to mozes vise sa njim uraditi...
ako hoces mogu ti nako ukratko objasniti kako da napravis neso jednostavno...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 9:14 pm

Samo ti... Slusam

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
anja94

avatar

Female Broj komentara : 36
Age : 22
Mjesto : Čelinac
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/11/2008, 11:51 pm

treba mi pomoc iz programiranja u basicu..imali smo napisat program koji ti pokaze dan u sedmici na osnovu ukucanog broja..ja sam nesto napravila ali nemogu ga nikako provjeriti jer nemogu skinut odovarajuci basic koji god skinem u editoru mi pokazuje neke cudne znakove..pa ako mozete provjerite mi g i doradite ak nesto ne valja...

REM REDNI BROJ
CLS
INPUT "RB=",RB
IF RB=1 THEN
PRINT"PONEDELJAK"
END IF
IF RB=2 THEN
PRINT"UTORAK"
END IF
IF RB=3 THEN
PRINT"SRIJEDA"
END IF
IF RB=4 THEN
PRINT"CETVRTAK"
END IF
IF RB=5 THEN
PRINT"PETAK"
END IF
IF RB=6 THEN
PRINT"SUBOTA"
END IF
IF RB=7 THEN
PRINT"NEDELJA"
END IF
IF RB>7 THEN
PRINT "GRESKA"
END IF
END

ili bi ga trebala napisati sa else pa na kraju staviti sve end if??
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:25 am

Sto se tice programa za BASIC probaj s ovim (koristi se u udzbenicima - ovo je verzija za XP)
http://www.sendspace.com/file/zsmnb4

Sto se tice koda dobar je mada bi trebala koristiti ELSEIF:
Kod:

CLS
INPUT "RB=",RB
IF RB = 1 THEN
PRINT "PONEDELJAK"
ELSEIF RB = 2 THEN
PRINT "UTORAK"
ELSEIF RB = 3 THEN
PRINT "SRIJEDA"
ELSEIF RB = 4 THEN
PRINT "CETVRTAK"
ELSEIF RB = 5 THEN
PRINT "PETAK"
ELSEIF RB = 6 THEN
PRINT "SUBOTA"
ELSEIF RB = 7 THEN
PRINT "NEDELJA"
ELSE
PRINT "GRESKA"
END IF
END

ako umjesto
Kod:

CLS
INPUT "RB=",RB
IF RB = 1 THEN


stavis
Kod:

CLS
DO
INPUT "RB=",RB
LOOP WHILE RB<1 OR RB>7
IF RB = 1 THEN
program nece dozvoliti korisniku da unese broj manji od 1 ili veci od 7 (krenuce ispocetka) tako da mozes izbaciti ono ELSE PRINT "GRESKA"... =p

ako treba jos sta ... tu sam...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
anja94

avatar

Female Broj komentara : 36
Age : 22
Mjesto : Čelinac
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:40 am

ee bas ti hvala...
al mi ni ovaj basic nece...
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:47 am

sto??
jel izbaci neku poruku il??

ajd dole na chat... lakse je...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
anja94

avatar

Female Broj komentara : 36
Age : 22
Mjesto : Čelinac
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:50 am

radi..ali mi mjesa sve znakove..imam slova i brojeve ali ravodnike i slicno nigdje nmg anci...i kad pritisnem shift sveznakove izmjesa ili imam neke cudne kockice i kruzice...i to mi se desi sa sve i jednim basicom koji skinem
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:55 am

kad hoces da pises latinicom ili cirilicom da li mjenjas font (ono cyril times i sl...) ili prebacis na srpski dole desno pored sata???
Mislim da je u tome problem

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
anja94

avatar

Female Broj komentara : 36
Age : 22
Mjesto : Čelinac
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 12:57 am

to sami ja mislila ali nije...promjenim i cirilicu i latinicu i stavim na eng ali opet isto..
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 1:04 am

jbg ne znam da li je sve pobrkano il samo navodnici, dvotacka i sl....

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 6:35 pm

Co, jesi ikad uspio napravit nesto komplikovanije sa BASICOM???

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 9:41 pm

Pyranth (citat):
Co, jesi ikad uspio napravit nesto komplikovanije sa BASICOM???

u kom smislu komplikovanije...
pokusaj sa pravljanjem funkcija ako hoces nesto komplikovanije...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Pyranth
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 194
Age : 21
Mjesto : Ono tamo vamo pa skrenes desno
Registration date : 2008-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 10:08 pm

Pa nesto korisnije, ne kao kalkulatori sto zauzme 10 linija texta i to je to... Mislim makar 50+ linija... xD

_________________
Svojerucni potpis
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SerbianFighter
Moderator
Moderator
avatar

Male Broj komentara : 314
Age : 22
Mjesto : Bogu iza nogu, pa prva desno.
Registration date : 2008-09-06

KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   12/12/2008, 10:27 pm

nisam, bar ne u BASIC-u nije on bas za te komplikovane programe...
Ona igrica ima 1700+ linija koda...

pokusaj sa petljama, uslovnim naredbama, i funkcijama ako hoces nesto komplikovanije...xD

_________________
Ne prekidaj ženu dok šuti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content




KomentarNaslov komentara: Re: Moj prvi calculator   

Na vrh Go down
 
Moj prvi calculator
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Forum za učenike osn. škola u Banjaluci :: Školski predmeti :: Informatika-
Idi na:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Report an abuse | Create your own blog